Annons
Älmhult

Malin drev företaget genom pandemikris och familjebråk – nu blir hon årets företagare

Som ny VD tvingades Malin Svensson handskas med tvivel, uppsägningar och global pandemi. Ett år senare hade hon vänt röda siffror till ett lysande resultat.
– Jag är ett levande bevis på att allt är möjligt med jävlar anamma, säger hon.
Älmhult • Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 16 mars 2023
Malin Svensson på Unison i Häradsbäck utsågs till årets företagare under torsdagens företagargala i Älmhult.
Malin Svensson på Unison i Häradsbäck utsågs till årets företagare under torsdagens företagargala i Älmhult.Foto: Joel Larsson

På en lagerhylla hos företaget Unison i Häradsbäck står en öppen kartong full med blåvita förpackningar. VDn Malin Svensson kikar ner i papplådan.

– Nej, de här vill jag inte visa upp. De har den gamla loggan, säger hon.

Annons

Istället tar Malin fram en annan kartong fylld med mindre, kolsvarta förpackningar. En bild av en glödlampa syns mitt på lådorna. Företagsnamnet Unison står kvar, men med ett mer diskret och kursiverat typsnitt.

– Jag har satsat mycket på att framhäva produkten och göra även våra förpackningar estetiskt tilltalande. Det behövdes en nystart, säger Malin.

Malin tror att förpackningarnas nya utseende och företagets nya fokus på marknadsföring har bidragit till Unisons framgångar.
Malin tror att förpackningarnas nya utseende och företagets nya fokus på marknadsföring har bidragit till Unisons framgångar.Foto: Joel Larsson

Unison importerar och säljer ljuskällor. Från lagret och kontoret i Häradsbäck skickar familjeföretaget olika typer av lampor till hela världen. Sedan Malin tog över som VD för två år sedan har företaget vuxit och breddat sig ordentligt, och under torsdagen utsågs hon till årets företagare på företagargalan i Älmhult. Men vägen hit har varit allt annat än enkel.

– Jag tog över företaget två månader innan pandemin. När Covid slog till förlorade vi 40 procent av våra kunder i ett slag. Så då hade jag några sömnlösa nätter, säger Malin.

Samtidigt hade hon stora planer för hur familjeföretaget skulle förnyas och utvecklas. Det rörde upp känslor på det över 40 år gamla företaget.

– Jag ville ha en ny logga och en ny slogan. Det ville inte min pappa, som drev företaget innan mig. Han ville bevara Unison som det alltid varit, men för mig var det jätteviktigt att få sätta en egen, modern prägel på företaget. Det blev en riktig konflikt och vi pratade inte på tre veckor efter det, säger Malin.

Den här batteridrivna marmorlampan är en av Unisons nya storsäljare.
Den här batteridrivna marmorlampan är en av Unisons nya storsäljare.Foto: Joel Larsson

Men det var inte bara Malins pappa som tvivlade. Hon berättar att det gick så långt att flera medarbetare på företaget sade upp sig när hon blev VD.

– Innan jag tog över jobbade jag som säljare här i företaget. Rollen som ledare var helt ny för mig, och de tvivlade på min förmåga så mycket att de sade upp sig i protest. Ett tag kändes det ganska ensamt. Men jag är påläst och har varit i den här branschen länge. Då vågar man stå upp för sig själv, säger hon.

”Som tjej i en mansdominerad bransch behöver man ofta prata lite högre för att höras, annars blir man överkörd.”
Malin Svensson, VD på Unison i Häradsbäck

Med ny design, nya medarbetare och en strategi som innebar ett större fokus på marknadsföring och en bredare målgrupp lyckades Malin vända resultatet. Pandemiåret 2021 blev till sist företagets bästa hittills.

– Det resultatet och att bli utnämnd till årets företagare är en sådan otrolig självförtroendeboost. Det har varit en brokig väg hit, säger hon.

Till vänster i bilden syns en av Unisons nya förpackningar. Till höger syns de gamla.
Till vänster i bilden syns en av Unisons nya förpackningar. Till höger syns de gamla.Foto: Joel Larsson
Annons

Slitningen mellan det gamla och nya syns överallt i lokalerna i Häradsbäck. Ovanför ingången till lagret hänger en banderoll med Unisons gamla blåvita design och logotyp. I kontorskorridoren hänger affischer som visar upp det gamla sortimentet. Kontoret mittemot Malins tillhör hennes pappa, Clive. Han jobbar fortfarande kvar i företaget trots sina 84 år.

– Idag har vi en bra relation igen. Resultatet vände ganska fort, och då ändrade han inställning. När han fick höra om den här utmärkelsen blev han stolt som en tupp, säger Malin.

Idag finns lampor från företaget i Häradsbäck världen över. För att hantera det stora orderflödet planerar Malin att bygga ett nytt 500 kvadratmeter stort lager bredvid de nuvarande lokalerna, vilket även kan innebära nya jobb på företaget. Målet är att kunna växa ännu mer på den internationella lampmarknaden.

– Det är roligt att motbevisa tvivlarna. Som tjej i en mansdominerad bransch behöver man ofta prata lite högre för att höras, annars blir man överkörd. Så det känns väldigt skönt att få revansch, säger hon.

Härnäst planerar Malin att bygga ett nytt lager i Häradsbäck för att matcha orderefterfrågan.
Härnäst planerar Malin att bygga ett nytt lager i Häradsbäck för att matcha orderefterfrågan.Foto: Joel Larsson
Joel LarssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons