Insändare

Släpp prestigen kring det nya sjukhuset

Region Kronoberg satsar på att bygga ett nytt sjukhus för friska i Räppe. Det nya sjukhuset blir en slags förstorad vårdcentral, betydligt mindre än nuvarande sjukhus. Vad vi Kronobergare behöver är ett sjukhus för sjuka som även rehabilitera människor som har vårdats på sjukhuset, för en säker hemgång för den sjuke.
Insändare • Publicerad 17 februari 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”PA” tycker inte om planerna på centrallasarettet i Räppe.
Signaturen ”PA” tycker inte om planerna på centrallasarettet i Räppe.Foto: Filip Sjöfors

Sjukvården måste ha förmåga att vårda sjuka personer i stor mängd, det har pandemin visat. Sjukhuset måste vara till för de sjuka inte för de friska, något som lekmännen som styr sjukvården måste inse. Det går inte att vårda sjuka via internet i hemmen såsom lekmännen tror.

Hade vi haft det nya sjukhuset i Räppe nu, med hemsjukvård som bas, hade Region Kronberg inte klarat att ge sjukhusvård till de behövande patienterna i dessa dagar av pandemi. Katastrofen hade varit fullkomlig, vård av svårt sjuka covid-19 patienter i hemmen hade varit helt förödande för alla människor i Kronobergs län. Sjukhuset i Räppe som byggs för friska patienter hade inte klarat krisen och kommer inte i framtiden med andra pandemier att klara sjukvården för kronobergarna.

Min uppmaning till lekmännen som beslutar i sjukhusfrågan är att tänka på konsekvenserna av era illa genomtänkta och i all hast tagna beslut i sjukhusfrågan. För allas bästa och kronobergarnas säkerhet, släpp prestigen och behåll ett fungerande sjukhus för sjuka människor, ett sjukhus som även klara att ge sjukvård i kriser som pandemier.

PA

”För allas bästa och kronobergarnas säkerhet, släpp prestigen och behåll ett fungerande sjukhus för sjuka människor, ett sjukhus som även klara att ge sjukvård i kriser som pandemier.”