Annons
Jord och skog

Nytt rekord för länets kaviartillverkare – men rysk kaviar är ingen stor konkurrent

Den ryska kaviaren har inte synts till på marknaden på länge. Så för kaviartillverkaren i Kronoberg har Ukrainakriget mest fått negativa konsekvenser med alla prisökningar.
Arctic Roe of Scandinavia hoppas att fortsatt tillväxt ska leda till lönsamhet.
Strömsnäsbruk • Publicerad 19 mars 2023 • Uppdaterad 28 mars 2023
Vd Torbjörn Ranta kan glädja sig åt ett rekordår för Arctic Roe of Scandinavia.
Vd Torbjörn Ranta kan glädja sig åt ett rekordår för Arctic Roe of Scandinavia.Foto: David Färdigh

Vd Torbjörn Ranta berättar att bojkotten av rysk kaviar märktes långt innan invasionen av Ukraina. De största konkurrenterna är i stället kinesiska producenter.

– Kina dränker marknaden i billig kaviar. Det är mycket dyrare att producera i Europa, i synnerhet inomhus.

Annons

Det går åt mycket el för att hålla igång störfarmen i det gamla pappersbruket i Strömsnäsbruk. Efter utbyggnad slog Arctic Roe of Scandinavia, Aros, produktionsrekord i fjol med nästan 400 kilo. Nu håller en fjärde bassängmodul på att färdigställas för att ge plats för ännu fler störar.

Försäljningen har ökat med ungefär en miljon kronor om året. I fjol nådde omsättningen 2,9 miljoner kronor.

– Det är bra naturligtvis, men kostnaderna ökar också, bland annat insatsvaror och elpriser, så vi var inte lönsamma. Vi måste orka öka med en miljon till eller mer i år. Jag hoppas vi klarar av det, säger Torbjörn Ranta.

En stör har plockats upp för att pressas på sin rom.
En stör har plockats upp för att pressas på sin rom.Foto: Urban Nilsson

Den mesta kaviaren säljs till exklusivare svenska restauranger med hållbarhetsprofil, en mindre del till dagligvaruhandeln. Förra året började Aros också sälja till privatpersoner via en egen webbshop och hittade de första exportkunderna i Norge, Japan och Nederländerna.

”Vi ser att det kommer många fler fiskodlare, men att klara av att hålla fiskarna vid liv och samtidigt producera kaviar från samma fiskar, det tar tid att lära sig. Vi tror att vi ska bli rätt ensamma i den nischen under överskådlig framtid.”
Torbjörn Ranta, vd Arctic Roe of Scandinavia

Antalet investerare som är med och finansierar uppbyggnaden av verksamheten har nu passerat hundra. Torbjörn Ranta ser aktieägarna mer som ambassadörer för företaget än några som vill maximera avkastningen.

– Vi är levandeskördare, det är det dom skiljer oss från de flesta andra. Det är vår konkurrensfördel. Vi ser att det kommer många fler fiskodlare, men att klara av att hålla fiskarna vid liv och samtidigt producera kaviar från samma fiskar, det tar tid att lära sig. Vi tror att vi ska bli rätt ensamma i den nischen under överskådlig framtid.

Störar simmar runt i en av bassängerna  i Strömsnäsbruk.
Störar simmar runt i en av bassängerna i Strömsnäsbruk.Foto: Urban Nilsson
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons