Moderatkvinnorna: Modernisera abortlagstiftningen

Debattartikel av Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna och företrädare för Moderatkvinnorna i Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 8 mars 2021
Foto: Pressbild

Sverige behöver modernisera abortlagstiftningen. Tack vare stora medicinska framsteg finns idag goda möjligheter att öka många kvinnors självbestämmande och anpassa vården efter individuella behov, skriver Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna och företrädare för Moderatkvinnorna i Kronoberg.

När dagens abortlagstiftning infördes för 45 år sedan handlade varje abort om ett kirurgiskt ingrepp; idag är 9 av 10 aborter medicinska. Trots enorma medicinska framsteg har lagen inte uppdaterats. Samtidigt tar andra länder viktiga steg framåt: bland annat Storbritannien och Frankrike har gjort det möjligt för kvinnor att efter konsultation hämta ut sin abortmedicin på apotek.

Nu borde Sverige gå vidare. Målet ska vara att individanpassa vården och stärka kvinnors självbestämmande:

1) Abort i hemmet via apotek

Sverige bör ändra lagen så att kvinnor som vill efter konsultation ska kunna hämta ut medicinen på apotek. Det stöd och den rådgivning som idag erbjuds ska fortsatt erbjudas, och rätten till hjälp via sjukhus ska fortsatt garanteras.

2) Inför en tidsgaranti

Den stora majoriteten aborter genomförs tidigt i graviditeten, men det är oacceptabelt att enskilda kvinnor ska behöva vänta. Socialstyrelsen bör därför få uppdraget att kartlägga väntetiderna och därefter ta fram förslag på åtgärder som motsvarar en tidsgaranti.

3) Mer pengar till forskning

Världsledande forskning om medicinska aborter bedrivs på Karolinska Institutet i Stockholm. Stödet för denna viktiga forskning behöver öka i samband med att lagstiftningen ändras.

Det förändrade medicinska läget möjliggör en moderniserad abortlagstiftning som ökar självbestämmandet och anpassar vården efter varje enskild kvinnas behov.

Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna

Katarina Brännström, Suzanne Frank, Ida Eriksson, Anna Gustbée, Pernilla Sjöberg och Claudia Crowley Sörensson, Moderatkvinnorna i Kronobergs län.

VILL DU SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? Skicka din text till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.